Otse põhisisu juurde

Lahe Koolipäev Tallinnas

 10. novembril toimus Tallinnas Alexela kontserdimajas noortekonverents Lahe Koolipäev 2022. Üritusel osales umbes 1200 noort üle Eesti. Saaremaalt käis Lahedal Koolipäeval umbes 100 noort. Sellel aastal oli konverentsi teemaks "Just mina muudan maailma". Noored viidi põnevale teekonnale, tutvustades neile erinevaid võimalusi, kuidas just nemad saavad üksinda, koos sõpradega või kogukonnaga planeedi Maa paremaks elupaigaks muuta. Üritus oli jagatud erinevateks vaatusteks, mida oli kokku kolm. Seal vahepeal olid erinevad puhkepausid, lõuna või aeg, millal said noored külastada koostööpartnerite bokse ja saada tulevikuks kasulikku infot. 

I vaatuse teema oli "Ühiskondlik vastutus". Antud plokis said sõna Toomas Laigu, kes oli ka programmi- ja päevajuht. Tema rääkis oma reisimisest maailmas ja kuidas, see on teda muutnud ning mingites olukordades ta on taipand, kui palju suudab üks inimene tegelikult kanda. Teisena esines Kristi Saare, kes on võtnud oma südameasjaks rahatarkuse ja usub, et investeerimine on kõigile. Ta rõhutas, et kui inimestel on rahaasjad korras, siis suudavad nad ka mujal eluvaldkondadesse panustada ning läbi selle maailma muuta. Noored võivad samamoodi, kui täiskasvanud investeerida, aga ütles, et alguses tuleb selle kohta natuke teadmisi omandada ning rõhutas, et kõik, kes on elus investeerinud on ka mingi hetk teinud valesid valikuid ning raha kaotanud. Tänu sellele on nad õppinud ning järgmine kord oskava teha paremaid valikuid. Kolmandana esines särtsakas ja energiast tulvil Jüri Nael. Jüri räägitu oli nii kaaskiskuv ja põnev, et terve saal kuulas põnevusega ja seda kajastas ka lõpus kõlanud aplaus ning ühe noore hüüe: " Jüri, ma armastan sind".  Siis oli väike vaheaeg, kus sai jalgu sirutama minna ja boksimängu mängida. 

        

                                                                                       Fotod: Liis Kaal

II vaatuse teema oli "Koosloomise väärtus". See algas Hea Eeskuju konkurssi patrooni Kristina Šmigun- Vähi kõnega. Hea Eeskuju on koolinoor, kes on omaalgatuslikult ja vabast tahtest viinud ellu midagi sellist, mis vääriv tunnustamist. Seejärel kutsuti lavale kõik selle aastas Hea Eeskuju kandidaadid ning neid tänati tehtud töö eest. Samuti anti välja eripreemiad ning kuulutati välja Hea Eeskuju 2022 laureaat, keda tunnustati Swedbanki poolt 1700 eurose stipendiumiga. Alika Milova laulis võtjale ning nad tantsisid koos laval. Kogu saal elas kaasa ning see oli äärmiselt võimas tunne. Järgmine kõneleja oli Olav Ehala. Minu jaoks oli teda väga põnev kuulata, sest maestro teab, mis ta räägib ning need lood oli huvitavad, sest, kui tema noor oli, siis olid asjad teistmoodi, kui praegu.  Pianist esitas oma kõnelemise lõpus ka klaveril ühe pala. Kõige igavam tundus meile Ingvar Villido. Tema kahjuks oma jutuga ei suutnud noori kõnetada. Peale tema esinemist oli veel üks paus ja siis juba algas viimane konverentsi vaatus. 

      

                                                                                         Fotod: Liis Kaal

Noorte jaoks kõige inspireerivaim oli Inga Lunge. Teda oli terve lava täis ning tema energia ulatus ka viimasse ritta. Tema otsekohesus ja ausus elust ning lood, kuidas tema oma elus on muutunud ning milliseid otsuseid on pidanud ta selleks langetama, no lausa vau. Järgmisena tuli lavale Romet Vaino. Ta on matkajuht ja loodusmaastikel rändaja. Tema rääkis sellest, kuidas tema tervis läks kehvemaks, sest ta tegi elus seda, mis ta arvas, et ta peaks tegema ning, mis toob piisavalt raha. Erinevate kokkusattumiste tõttu, leidis ta lõpuks julguse teha seda, mis talle tegelikult meeldib, siin elus teha. Ja pärast seda muutus ka tema tervis paremaks. Üllatuskülaliseks oli sellel aastal Ants Rootslane, kes oli teine noorte suur lemmik. Ants on  terapeut ja hüpnotisöör. Tema teekond, kuidas ta antud valkonna juurde on jõudnud, oli äärmiselt köitev ja kütkestav.  Tema oskas ka oma jutu ja olemusega noorteni jõuda ning neid kuulama panna. Lõpus oli veel muusikaline esineja, kelle muusika saatel, said noored minna lavale tantsima ning koos muuta maailma.  Aitäh, see oli suurepärane elamus.

Davier Anise arvamus Lahedast Koolipäevas: "Lahe koolipäev oli minu jaoks lõbus ja huvitav uus kogemus. Mulle meeldis eriti see templite mäng vaheaegadel. Tore oli ka see, et oli mõeldud publiku peale ja pika istumise vahele sai paar venitusharjutust tehtud. Minu kõige lemmikumad esinejad olid Jüri Nael ja see terapeut.Lõpp oli samuti tore ja huvitav. Tore oli midagi uut kogeda.

     

Fotod: Liis Kaal







Populaarsed postitused sellest blogist

Salme kooli jõulupidu 2023

Kolmapäeval, 20. detsembril toimus Salme koolipere jõulupidu Salme rahvamajas. Jõulupeo korraldasid 36. lend. Sellel aastal oli jõulupeo teema kahe-, kolmekümnendad aastad Eestis ja laias maailmas. Iga klass sai endale valida teema sellest ajast ning sellest   inspireeritult teha jõulukontserdile etteaste.  Üheskoos heitsime pilgu sellele, mis  võis meie  arvates  sada aastat tagasi toimuda.  9. klass avas jõulukontserdi lauluga "Let it snow".  Foto: Liis Kaal Jõulud algavad ettevalmistustega: 21. detsembriks, toomapäevaks kraamitakse tube. Turult tuuakse  head ja paremat,  mamslid käivad ringi, turukorvis rasvased haned, oad, herned, õunad. 1. klass rääkis meile jõulude traditsioonidest ning sellest, kes on Tahma - Toomas. Foto: Liis Kaal  Jõulumeeleolu lõi 3. klass oma tantsu ja lauluga. Foto: Liis Kaal Esimene jõulukaart olevat välja antud 1843. aastal Inglismaal. Sellel  ühevärvilisel  kaardil kujutati perekonda jõululaua ümber istumas. Eestissegi jõudis  jõulukaartide s

ÕPPEAASTAT LÕPETAV AKTUS JA PIKNIK

 Täna, 14. juunil toimus meie koolis õppeaastat lõpetav aktus ning pärast seda oli piknik. Aktus algas direktori sõnavõtuga, kus ta tegi lühikese ülevaate, mis õppeaastal 2022/2023 toimus ning, kuidas meil ühtse kooliperena see aasta möödus. Seejärel tänasime spordipäeva tublisi sportlaseid ning andsime üle E- viktoriini "Olen rahatark" tunnistused.  Avalasime kiitust mudilaskoorile ja lastekoorile seoses edasipääsuga XIII noorte laulupeole "Püha on maa". Autahvlile pääseb 34 õpilast, kellest 20 lõpetasid kiituskirjaga. Väga tubli saavutus! Kooli rekordi sooritasid sellel aastal Liisi Aadussoo - kuulitõuge 9,61 meetrit U14, U16; 200 meetri jooks 30,04 U14 ning 400 meetri jooks 1.06,5 U14. Sandra Aadussoo pallivise 48,30 meetrit U14. Parim õppur: 1.-3. klass Meribel Pahapill ja Tomi Pahapill, 4.-6. klass Egle Ellik ja Mikk Vallaste, 7.-9. klass Davier Anis. Parim taidleja õppeaastal 2002/23 on 4. - 9. klass - LASTEKOOR. Parim sportlane:1.- 3. klass Hanna - Loore Too

1. septembril alustas kooliteed 12 särasilmset õpilast

 1. septembril alustas kooliteed 12 särasilmset last. Õppeaasta avaaktus algas sellega, et 9. klassi õpilased tõid käekõrval aktusele esimesse klassi astujad. Oli näha, et suurtel oli uhke tunne, et just nemad on õige vanemad ning saavad toetada meie kooli kõige pisemaid. 1. klassi õpilastel oli kõik uus ning nemad olid samuti põnevil. Aimati, mis saama hakkab, aga kuid natuke oli teadmatust ka.  1. klassi särasilmad. Foto: Margus Lepik Peale hümni laulmist, sai sõna kooli direktor Kalmer Poopuu, kes tervitas kogu koolipere ning soovis kõigile head uut õppeaastat.  Direktor Kalmer Poopuu kõne pidamas. Foto: Liis Kaal Davieri esituses kuulsime kaunist Kersti Kuuse laulu "Sügise bossa". Terves saalis oli vaikus. Kõik kuulasid imelist lauluhäält.  Davier laulmas. Foto: Liis Kaal Aeg oli sealmaal, et 1. klassi õpilastele jagati kätte aabitsad. Seejärel sai sõna Salme kooli hoolekogu ja Salme osavallakogu esimees Andrus Raun. Torgu kuningriigi vardia Kaupo Vipp andis kooliteele ka