Otse põhisisu juurde

Sass Henno loeng 4. - 9. klassi õpilastele

Eile, teisipäeval 14. mail toimus Salme Rahvamajas Sass Henno loeng 4. - 9. klassi õpilastele teemal "Asjad, millest täiskasvanud rääkida ei julge".  Salme kooli kaks 8. klassi poissi Sass ja Kristjan kirjutasid noorte omaalgatusliku projektikonkursile Ideepuhur projekti "Noortele vaimse tervise tutvustajad". Antud projekti raames toimub kolm erinevat loengut. Esimeses loengu käis õpilastel rääkimas kirjanik Sass Henno. Noored ise valisid antud loengusarja välja.

See koosnes kolmest osast: Minu lugu.Ausalt, Sõnade jõud ja Julge rääkida. 

1. tund Minu lugu. Ausalt: Sass Henno rääkis oma kirjanikuks kujunemise loo. Ta rääkis sellest, kuidas teda kodus kasvatati. Kuidas vanemad teda karistasid. Millised suhted olid tal oma isaga ning kuidas ta hakkas otsima tähelepanu ning selle saamiseks hakkas ta valetama. 

Seda, et valetada pole ilus, on kuulnud kõik lapsed, kuid sama paljud lapsed on ise valetanud ning kuulnud ka oma vanemaid seda tegemas. Loeng toob nähtavale mitmeid levinud peresisese väärkohtlemise mustreid ning aitab mõista, kui olulised on lugupidavad peresuhted. (Sass Henno, 2024). 

Foto: Liis Kaal

2. tund Sõnade jõud: 

Kuna füüsiline vägivald on sageli nähtavam ja mõistetavam, siis sellele eelnev vaimse suhtevägivalla temaatika on ka paljude täiskasvanute jaoks hägune. Teises loengus rääkis S. Henno oma esimese kooselu näitel kui raske on vägivaldsest kodust sirgununa enda juures näha kontrolliva ja vaimselt vägivaldse suhtepartneri tunnuseid, isegi kui need on teiste jaoks ilmselged. Kuidas tulla toime armastuse maski kandva ebakindlustundega suhetes ning kuidas reageerida, kui tuvastad oma lähikonnas suhtevägivalla tunnuseid. Loengus õpitakse ära tundma, millised on suhetes enamlevinud 10 vaimse vägivalla ohumärki ning kuidas vägivallale piir seada, kui ühel hetkel avastad end kannatanu, kõrvaltvaataja või hoopis agressori rollist. Loeng lõpeb nõuannetega, kuidas reageerida või kuidas enda käitumist reguleerida, et mitte tunda end koduselt hoopis manipuleerivas või väärkohtlevas lähisuhtes. (Sass Henno, 2024). 

Seda oli päris raske kuulata, kuidas üks katkine hing käitub inimesega, kellest ta tegelikult hoolib. Ta ei tunnista endale, kui kohutavalt ta käitub.

Foto: Liis Kaal

3. tund Julge rääkida: Justiitsministeeriumi avaldatud 2022 aasta kuritegude statistikas on keskmine seksuaalkuriteos kannatanud laps vaid 11 aastane. Ta on väike, alles 5ndas klassis käiv laps. Kolmas loenguosa „Julge rääkida“ keskendubki seksuaalkuritegude olukorrale Eestis, mida igas vanuses noortel turvalise lapsepõlve huvides mõista oleks vaja. Lisaks avame küsimusi, miks meie ajud tihti ei teadvusta, et mõni meie keha suhtes toime pandud tegu või mõni seksuaalse alatooniga sotsiaalmeediasuhtlus väärib senisest teravamat reaktsiooni või on tegu isegi kriminaalkuriteoga, millest peaks teavitama politseid. Õpime ilma valehäbita, mida teha juhul, kui sul endal või sinu lähedasel on kogemus mistahes laadi seksuaalse väärkohtlemisega. Kuhu pöörduda, kuidas reageerida. Ja mis ehk kõige olulisem – kuidas kasvaksid meie poistest tulevased mehed, kes ei muutu kunagi väärkohtlejaks, vaid mõistavad selge ja survestamata nõusoleku olulisust mistahes romantiliste või seksuaalsete tegevuste puhul teismelisena või ka tulevikus.(Sass Henno, 2024). 

Foto: Liis Kaal

Noorte tagasiside antud loengusarjale oli positiivne ning neil oli põnev kuulamine. Loengu lõpus küsisin noortelt, mis neile antud loengust meelde jäi ning tore oli kuulda, et noored tõesti panid tähele ja midagi jäi meelde ka.

5. klass tegi inimeseõpetuse tunnis plakati antud loengu kohta. Need laused, mis plakatil kirjas on - suurepärane lihtsalt!

“Noorte omaalgatuste toetamine aastatel 2023-2024′′ on osa Eesti Avatud Noortekeskuste Ühenduse ja Haridus- ja Teadusministeeriumi strateegilisest partnerlusest. Noorte omaalgatuste projektikonkurss „Ideepuhur“ viiakse ellu Eesti Avatud Noortekeskuste Ühenduse poolt ning rahastatakse Haridus- ja Teadusministeeriumi poolt.


Kasutatud allikad:
S. Henno. 2024. Kirjanik Sass Henno loengud koolinoortele, õpetajatele ja lapsevanematele 2024. Sass Henno koduleht: https://www.henno.ee/loeng/ 15.05.2024. 

Populaarsed postitused sellest blogist

Salme kooli jõulupidu 2023

Kolmapäeval, 20. detsembril toimus Salme koolipere jõulupidu Salme rahvamajas. Jõulupeo korraldasid 36. lend. Sellel aastal oli jõulupeo teema kahe-, kolmekümnendad aastad Eestis ja laias maailmas. Iga klass sai endale valida teema sellest ajast ning sellest   inspireeritult teha jõulukontserdile etteaste.  Üheskoos heitsime pilgu sellele, mis  võis meie  arvates  sada aastat tagasi toimuda.  9. klass avas jõulukontserdi lauluga "Let it snow".  Foto: Liis Kaal Jõulud algavad ettevalmistustega: 21. detsembriks, toomapäevaks kraamitakse tube. Turult tuuakse  head ja paremat,  mamslid käivad ringi, turukorvis rasvased haned, oad, herned, õunad. 1. klass rääkis meile jõulude traditsioonidest ning sellest, kes on Tahma - Toomas. Foto: Liis Kaal  Jõulumeeleolu lõi 3. klass oma tantsu ja lauluga. Foto: Liis Kaal Esimene jõulukaart olevat välja antud 1843. aastal Inglismaal. Sellel  ühevärvilisel  kaardil kujutati perekonda jõululaua ümber istumas. Eestissegi jõudis  jõulukaartide s

Perepäev 2023

 Neljapäeval, 16. novembril toimus koolis Perepäev. Koolidirektor Kalmer Poopuu tervitaslühikese kõnega  kõiki peresid, kes oldi Perepäevale tulnud. Perepäev algas õhtul kell 18.00 20 minutilise kontserdiga, kus astusid üles 1. - 5. klassi õpilased. Kontserdi teadustajad olid 9. klassi noor Lisete Õitspuu ja 8. klassi noor Sass Kiil.                                 Foto: Liis Kaal   Foto: Liis Kaal. 1. klassi esituses kuulsime laulu "Kooliteel".   Foto: Liis Kaal. Hans - Endel luges Ellen Niidu luuletuse "Mõnusad mõtted ja tobedad võtted". Foto: Liis Kaal. 3. ja 4. klassi õpilased esitasid tantsu "Oige ja vasemba".  Fotod: Liis Kaal  5. klass luges liivlasest luuletaja Karl Kempi luuletust "Kõik läheb üle", esitasid flöödipala "Hällilaul" ning lugesid muinasjuttu "Kolme sõlmega nöör". Foto: Liis Kaal. 2. klass laulis laulu "Minu paps" Foto: Liis Kaal. 1. ja 2. klassi tantsumäng "Farii - farii - faraa". Seej

Kevadkontsert 2024

 Neljapäeval, 16. mail toimus Salme kooli kevadkontsert Salme rahvamajas. Kontserdil astusid üles erinevad klassid oma etteastedega: lauldi, tantsiti, tehti playbacki, kõlas pillimäng, räägiti naljandeid, tehti näitemängu ja loeti luuletusi. Kontsert toimus kahes osas. Peale esimest osa oli vaheaeg, millal kõik said hoolekogu poolt korraldatud heategevuslikust kohvikust osta head ja paremat.  Kui kohv ja kook söödud, algas teine osa kontserdist. Noored olid nii rõõmsad ning tundsid elevust, et nende vanemad saavad vaadata, mida nad on koolis õppinud ja omandanud.  1. - 4. klassi ühendkoor. Foto: Liis Kaal 3. klass. Foto: Liis Kaal 1. ja 2. klassi tantsurühm. Foto: Liis Kaal 1. klass luuletust lugemas. Foto: Liis Kaal Tomi Pahapill laulmas. Foto: Liis Kaal 3. ja 4. klassi tantsulapsed. Foto: Liis Kaal Eliise Lepp laulmas. Foto: Liis Kaal 4. klass naljandit esitamas. Foto: Liis Kaal Orm Parrest laulmas. Foto: Liis Kaal 4. klass esitamas laulu "Kauges külas" Foto: Liis Kaal 5. k